Camera in beweging

Op 8 oktober jl heeft Johan van den Adel van het VideoCollege ons het een en ander geleerd wat betreft camera in beweging.

Johan vertelde in zijn inleiding:”In deze tijd lijken de traditionele shots met statief niet meer voldoende.  Televisiekijkers worden dagelijks getrakteerd op mooie bewegende shots. Met hun kijkgedrag leren ze dat dit soort   beelden gewoon is, dat betekent dat de kijkers dit onbewust ook verwachten in onze filmpresentaties.”
Hij stelde ons de vraag “Willen we mee in deze trend…?”  Zo ja, wat zijn de mogelijkheden? Om met je camera uit de  hand shots te maken  is een andere cameragrip noodzakelijk.
Hij liet in enkele filmpjes zien dat het inzoomen niet meer van deze tijd is, maar je moet meelopen met de camera en wel met gebogen knieën om de grootste schokjes op te vangen.

Ook liet hij een zelfgemaakte camerabeugel zien, waarmee je met beide handen twee handvaten vasthoudt met de camera in het midden. Want filmen uit b.v. je rechterhand levert toch meer beweging op door het polsgewricht. Alle leden mochten deze beugel uittesten. Johan heeft er ook enkele kunnen verkopen.

Bij voetbalwedstrijden zie je vaak filmers met een steadicam (stabiliseert camera bewegingen), of bij andere gelegenheden werken filmers met sliders (rails waardoor de camera zonder schokken horizontaal kan bewegen) . De moderne camera’s hebben tegenwoordig ingebouwde stabilisatie.

Van het merk DJI zijn nu betaalbare camera’s te koop met een drie-assige gimbal, bv de Osmo, Osmo Action of de Osmo Pocket.

Het was een gezellige en leerzame avond, we gaan het in onze volgende filmpjes zeker merken…..!
In dit korte filmpje een goede indruk van deze geslaagde avond, gemaakt door Tamis

Hieronder de Powerpoint presentatie van Johan

 

Voor de liefhebbers:

nog twee nuttige artikelen uit het video tijdschrift DigitalMovie.

Klik hier voor sliders en rails. Voor gimbals klik hier.