Nieuws 2014

Advertentie geplaatst en folders ingestoken in

weekblad DE SCHAKEL in Barendrecht op 18-09-2014

advertentie kompas kleur 001
DEFINITIEVE VERSIE FLYER-1a
DEFINITIEVE VERSIE FLYER-2

Open dag van filmclub in Barendrecht groot succes.

De Open Dag van de filmclub RVSL in Barendrecht werd door de Barendrechtse filmproducent Hans Groenendijk van Groener Gras producties geopend. Met veel gevoel voor theater verrichtte Hans deze handeling met het doorknippen van een oude filmrol. De symboliek in deze handeling had ook een historisch tintje, want de 16 mm celluloidfilm die doorgeknipt werd, was uit 1932, het oprichtingsjaar van de vereniging.

Hans feliciteerde de RVSL met haar nieuwe thuishonk en wenste de filmclub creativiteit en plezier toe bij het maken van hun amateurfilms. Daar waar Groener Gras Producties zich richt op het beroepsmatig filmen, wil de Barendrechtse filmclub het amateur filmen bevorderen. De vereniging organiseert dat clubleden van elkaar leren maar bovenal dat men in een gezellige omgeving geniet van de leuke hobby, het zelf maken van films.

In de als studio ingerichte clubzaal konden de bezoekers zien hoe films worden gemonteerd, hoe je zelf opnamen maakt en hoe een “green screen” werkt. Kinderen werden gefilmd terwijl in de computer een andere achtergrond werd toegevoegd. Het krukje veranderde in een slee en de jongelui zoefden in skikleding door de sneeuw de berg af. Andere kinderen kozen er voor om tussen de vissen in een aquarium te zwemmen of hoog in de lucht op een wolk te zitten.

De bezoekers werd verteld wat je tijdens de clubavonden op een filmclub doet, zoals naar elkaars films kijken en deze bespreken en analyseren, wedstrijden organiseren en leren films monteren.

Naast geïnteresseerden voor een clublidmaatschap en inschrijvers voor de beginnerscursus gaven ook clubbesturen van andere filmverenigingen en het regiobestuur acte de préséance. Oud-leden kwamen feliciteren en droegen bij aan een sfeer van verbondenheid.

Naast kennis delen en platform, vindt de RVSL het belangrijk dat de hobby, het zelf maken van films, in een ontspannen en vriendschappelijke sfeer gebeurt. Ook deze OPEN DAG straalde dit uit en gaf een goed beeld wat de RVSL wil zijn.

 

Hans Groenendijk opent het nieuwe thuishonk van

de filmclub RVSL door een oude filmrol door te knippen

IMG_0752

Film uit de Hoeksche Waard valt in de prijzen

De film Vlamvis van de filmgroep SKOEP opgenomen in de Hoeksche Waard won op het Amateur Speelfilmfestvial in Sneek zowel de prijs voor de beste Cameravoering als die voor de beste Speelfilm.

Kees van Driel uit Numansdorp nam beide prijzen blij en verrast in ontvangst. De complimenten van de jury richtten zich op de eigentijdse wijze van het gebruik van de camera, het verhaal en de spanningsopbouw.

De film is opgenomen bij het fort ,,Buitensluis” bij Numansdorp. Een bouwwerk uit ca. 1850 aan het Hollands Diep. Het kampement behoorde destijds tot de verdedigingslinie.

In de film zitten een meisje en vrouw gevangen in het fort. Ze worden gered door de vader. De vrouw kiest niet voor haar vrijheid maar voor een kistje met goud. Dit wordt haar fataal.

De buitenopnamen zijn opgenomen in het natuurgebied de Tiendgorzen. Natuurmonumenten gaf hier toestemming voor. Wijds landschap, mooie Hollandse luchten en stilte zijn hier de kenmerken.

Louis Smits regisseerde de film en tekende voor het scenario. Samen met Rik Kapoen uit Westmaas schreef hij het verhaal. Rik verzorgde de spelregie. Het geluid werd opgenomen door Gerard Lauck. Dat Gerard een vakman is blijkt uit het feit dat hij vorig jaar ook in Sneek met de film Mol de prijs won voor het beste Geluid.

De leden van filmgroep SKOEP zijn lid van de filmclub RVSL uit Barendrecht. Daar leren leden van elkaar hun vakantiefilm, reportage en speelfilm nog beter te maken. Hoe dat gebeurt, vind je op de website WWW.RVSL.NL

RVSL heeft meer dan 20 leden en nieuwe leden zijn van harte welkom.

Prijswinnaars Cine Sneek

v.l.n.r. Kees van Driel, Rik Kapoen, Kees Tervoort en Samantha Van Teteringen

Foto Sneek