Unica Filmgala Zeist 26-28 nov 2021

Dé grote verrassing van het Unica filmfestival 2021:  Rik Kapoen heeft de Unica medaille 2021 gewonnen. Dat is een hoge onderscheiding die éénmaal per jaar wordt uitgereikt aan iemand die zich buitengewoon heeft ingezet voor de UNICA.
Dan nog een dikke prijs: Nancy won de Supernova prijs non fictie met haar film Kleine Kinderen, kleine zorgen… Klasse hoor…! We zijn trots op deze leden…! 

Filmgala 2021, beter bekend als het NOVA festival, 26, 27, 28 november

Tot op het laatst spannend of dit gala ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de NOVA wel door kon gaan, toch mijn intrek genomen in het Figi hotel in Zeist. 

Gelukkig kwam vrijdagavond om 19.00 uur het verlossende woord: we hebben de tijd tot zondagavond 17.00 uur ! Dat was met enige aanpassingen in het programma én een zaalwisseling in verband met de ruimte tussen de bezoekers prima te doen. 

De vrijdagavond begon met het 1-minuut filmfestival waarvoor maar liefst 50 films ingezonden waren. De jury had tevoren gekozen welke 16 films in hun ogen het beste waren. Als eerste werden de overige films vertoond, waaronder ook de inzendingen van Ronald van Amstel: Conflict en Spijt. 

Door loting werd bepaald welke twee films van de 16 beste het tegen elkaar opnamen. De bezoekers werden ook aan het werk gezet: door middel van opstaan bij genoemde film geef je je oordeel of de film doorgaat of niet. Dus 19 keer in de benen!
Soms een heel moeilijke beslissing, zelfs éénmaal moest een onafhankelijk persoon de doorslag geven.
Tony Jacobs met Kortgeheugen, stootte José Bibian  (Het Spel) van de troon.

Het was best wel kaal na dit geweldige begin van het festival mocht er geen drankje geschonken worden! Dan maar de koffer in om het programma van de zaterdag door te nemen. 

Omdat er tijdens dit gala twee jaar aan films samengevoegd waren en de Jonge Filmers ook projectieblokken hadden, was het best een klus te bedenken welke films je verdeeld over drie zalen wilde bekijken. Bovendien waren er voor de jongeren workshops naar leeftijdscategorie georganiseerd.

Gelukkig stond in het mooie programmaboekje vermeld welke films genomineerd waren voor prijzen. De maker wist dus dat hij/ zij in ieder geval op dat tijdstip in een bepaalde zaal diende te zijn.
Zo zaten we allemaal klaar bij onze film Tansitie, waarvoor Nancy Dijksman genomineerd was als beste actrice.
Ook de film Simpelweg…. op zijn Italiaans van Nancy en Marco Brunu stond genomineerd voor de supernova fictie 2020.
Het bleef bij nominaties voor deze films.
De film Good Night van Ronald van Amstel kreeg een mooi juryrapport. 

Het feestelijke diner van de zaterdag was flink vervroegd, zodat we rond 21.30 uur onze kamers weer konden opzoeken, om aldaar alsnog even na te praten.

Zondag weer vroeg uit de veren, want sluiten om 17.00 uur vergde weer enige aanpassingen in het programma. 

De ochtend begon in de grote zaal met het vertonen van de 48 uurs films, die tijdens dit festival gemaakt waren. In de andere zaal konden de bezoekers genieten van de green screen estafette film. 

Nog vóór de koffiepauze kwam voor Nancy Dijksman het verlossende woord: zij won met Kleine kinderen, kleine zorgen….  de Supernova non-fictie 2020.
In het interview vertelde zij hoe zij ertoe was gekomen een zo intieme film toch in te zenden.

Wederom een vol programma met in het begin van het middagprogramma het hoogtepunt voor Rik Kapoen, die compleet verrast werd door de Unica medaille 2021, met als inscriptie “toegekend voor zijn grote verdienste voor het amateurfilmen in Nederland”. 
Het aardige is de manier waarop dat gebeurt: de voorzitter vertelt een verhaaltje over iemand, waarbij hij steeds iets prijsgeeft over de persoon in kwestie. Toen het over paarden ging, kon Rik er niet meer omheen: híj mocht de medaille in ontvangst nemen!

Aan het einde van de filmblokken werd bekend wie het bronzen manenschaap, de laureaat van het NOVA festival, gewonnen had: 

Voor 2020 was dat Flore Pensaert met In Goede en Kwade Dagen

Voor 2021 was dat Danny Snoek met Shine on You.
De film kreeg een nominatie voor beste camerawerk; een deel van de opnamen maakte Nancy. Bovendien acteerde zij als moeder. 

Heel hartelijke felicitaties voor alle winnaars, maar nog een beetje extra voor “onze”  Nancy en Rik.

Met veel dank aan de organisatie die tot de laatste seconde alert diende te blijven om alles volgens de regels te laten verlopen. 

Blij dat het feest toch heeft kunnen plaatsvinden, hopen we volgend jaar weer een normaal festival mee te maken. Maar…. daar moeten we wél wat voor doen: filmen!

JvdL, 29/11/2021