Plagiaat in films

Op 6 december vertelde Vladimir Murtin ons meer over remakes en plagiaat. Daarnaast was er ruimte om nieuwe films van leden te bekijken en te bespreken. Jan Versteeg voerde ons mee naar zijn geboorteplaats Zierikzee, en we zagen beelden van de golfresort in Spanje waar ons clublid Kees Doeland veelvuldig vertoeft.
Sjaak Grinwis liet ons op meerdere plaatsen Rotterdam ondergronds zien, inspirerend om volgend jaar ook eens te gaan kijken. In zijn presentatie toonde Vlado naast elkaar beelden van beroemde films en de remakes daarvan. Opvallend genoeg bleken veel originele filmbeelden ons meer aan te spreken dan de remakes. Sjaak had van Sinterklaas een brief ontvangen voor onze club, die hij voor de pauze voorlas. Na de pauze liet Vlado voorbeelden zien van bijvoorbeeld een reclamefilmpje en een 1- minuut waarbij men zelfs niet de moeite had genomen een idee anders uit te werken. Het plegen van plagiaat, dus een film vrijwel precies opnieuw maken maar dan onder eigen naam, zonder überhaupt te spreken over de bedenker en filmer, blijkt zelfs een groot aantal juryleden van de NOVA te zijn ontgaan. Bij toeval is in 2013 een puur geval van plagiaat ontdekt bij een 1- minuut.
Arturo Corral vertelde in zijn zelf gemonteerde film over een verpletterende hoeveelheid rode krabben op Christmas Island, die helaas niet eetbaar zijn. Een informatief verhaal.
Tenslotte werd de film van Henk Hordijk over Van de Bergh en Jurgens, waar hij vele jaren heeft gewerkt, vanuit verschillende perspectieven besproken.
Een mix van oude beelden en opnamen van het meest recente fabricageproces van Blue Band met interviews van werkenden, vormde een waardevol document van de inmiddels gesloten fabriek aan de Nassaukade. Een nuttige avond, waarbij met name het positief bedoelde commentaar de makers zal helpen hun film nog beter te maken.
Het was alweer de laatste clubavond dit jaar. Aandacht voor vrijdagavond, 9 december vanaf 19.30 uur Cultureel Café in Het Kruispunt, waar onder andere Kees zal worden geïnterviewd. Volgende clubavond valt op 3 januari 2023. Neem dan gezellig je partner mee om het nieuwe jaar in te luiden.