Verslag clubavond 3 januari 2023

Onze eerste clubavond 2023 was weer een gezellige bijeenkomst met partners. Rik presenteerde de avond rond het thema Rotterdam. De eerste film was een compilatie van films met bekende plekken in de stad van voor de oorlog,  gemaakt door (toen nog) RSL-leden, in de jaren 1910 tot 1940. Met name beelden van de havens in het hart van de stad vormden een schril contrast met de huidige locatie van onze havens, die in De Tweede Maasvlakte van John Meijer prachtig vastgelegd was. Ook beelden van het vervoer met de (paarden) tram en de eerste elektrische trams in een wirwar van verkeer in die vroege jaren waren een lust voor het oog. De reclamefilm RET van 25 seconden van Jan Vermaak en Kees van Driel toonden ons flitsend de huidige staat van dit vervoer door de stad. Peter Uiterdijk, Rik Kapoen en Kees van Driel interviewden toeristen van over de hele wereld op het plein voor het Centraal Station over hun bezoek aan Rotterdam. Een verassende mix van verwachtingen van de mensen en de highlights van de stad. Beelden van de nieuwe Diergaarde Blijdorp uit 1941 toonden hoe anders wij in die tijd omgingen met dieren. Een buitengewone film, waarin schoolvoorbeelden van beeldtaal te zien waren. Een lust voor het oog. Naar aanleiding van de promotiefilm over Rotterdam van Willem Kremer, gemaakt met beelden van anderen, namen we ons voor om een montage opdracht in het programma op te nemen. Iedereen monteert een film met beelden van iemand anders. Het is dan verrassend hoe met dezelfde beelden elke film anders is. Dobbel, een speelfilm uit 2019 van Kees van Driel, Rik Kapoen, Peter Uiterdijk en José van der Linden, met veel opnamen in de stad sloot de avond af.